perjantai 10. tammikuuta 2020

Polyesteri, hyvä vai huono vaihtoehto?

Polyesteri on nykyään saanut aika pahan maineen kun ekologisemmat aatteet ovat ottamassa entistäkin suurempaa valtaa vaateteollisuudessa. Mikromuovit ovat muodostuneet lähes kirosanaksi viime vuosien kuluessa ja halpamuodin suosima materiaali polyesteri joutunut lähes pääsyyllisen asemaan.




Polyesterit ovat kondensaatiopolymeerejä, joissa esteriryhmät ovat keskeisinä rakenteellisina osina makromolekyylien pääketjuissa. Polyesterit ovat eniten valmistettuja synteettisiä polymeerejä. Polyesterien tuottaminen on petrokemiallisesti yksinkertaista ja halpaa.
Polyesteri valmistetaan maaöljystä, joka on muodostunut maapallollemme miljoonien vuosien saatossa muinaisista eliöistä. Maaöljy on uusiutumaton luonnonvara, joka ei maadu.

Siinä lyhyesti wikipedian ja vihreät vaatteet sivun kuvaus polyesteristä.

Hyvät puolet

Todella luja materiaali
Ei rypisty ja oikenee helposti(esim matkoilla aika kätevä tästä syystä toisaalta taas huono hengittävyys niin kuumemmissa matkakohteissa ei niinkään ellei ole väljemmän mallinen)
Jos pestään väljemmin ja oitotaan hieman pesun jälkeen niin ei välttämättä tarvitse silitystä.
Helppohoitoinen materiaali joka kestää hyvin kemikaaleja 
Kuivuu nopeasti ja pitää muotonsa
Käytetään usein sekoitteena esim. muuntokuiduissa vähentämään niiden rypistyvyyttä ja helpottamaan oikenemista.
Polyesteriä VOIDAAN kierrättää vastoin aika yleistä uskomusta sulattamalla se ja käyttämällä sen jälkeen uudelleen.




Huonot Puolet

Alhainen lämmöneristys, kesällä liikaa lämmin ja talvella liian kylmä
Huono hengittävyys joten hikoilu on aika iso juttu
Likaantuu helposti joten pestävä usein
Nyppyyntyy ja sähköistyy hyvin helposti jollei käsitelty niitä vastaan, sähköisyyteen auttaa myös muuten huuhteluaineen käyttö.
Ei ekologinen materiaali koska ei maadu ja irrottaa mikromuoveja

Oma mielipide

Polyesteri on tullut itselle vastaan aika usein koska käytän töissäni huonekalukangasnäytteitä jotka pelastin kaatopaikkatuomiolta. Polyesteri tuntuu näissä olevan aika yleinen sekoite ja materiaali ihan yksistäänkin.
Nämä näytteet saavat käsissäni uuden elämän kassien ja pussukoiden muodossa.
Uusiokäyttö on kierrätystä astetta parempi muoto sillä kierrättäessä materiaali rikotaan takaisin alkuperäiseen muotoon ja sitten se rakennetaan uusiksi. Eli energiaa ja työvoimaa kuluu tässä prosessissa. Sen sijaan uusiokäytössä materiaali käytetään hyväksi siinä muodossa kun se jo on.
Polyesteri päätyy siis kauniiksi asusteeksi jossa huono hengittävyys ei haittaa sillä tuotteeseen ei pukeuduta.
Harvempi meistä pesee laukkuja ja pussukoita kovin usein, yleensä tahroille riittää pyyhitä kostealla liinalla joten tssä käyttötarkoituksessa pesujen määrä vähenee huomattavasti. Eli vähemmän mikromuoveja vesistöön.
Muutenkin huonekalu- ja sisustuskankaita kannattaa välttää vaatteissa. Kemiallisten viimeistelyjen takia iho voi hyvin helposti ärsyyntyä. Eli vaikka uusiokäyttö onkin kasvava trendi kannattaa pitää mielessä alkuperäisen materiaalin käyttötarkoitus ja huolehtia onko se turvallinen materiaali uudessa muodossaan.
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti